Egészséges táplálkozás egészségfelmérések

táplálkozásAz egészséges táplálkozás témakör elengedhetetlen eleme az egészségnapnak, hiszen a legtöbb résztvevő számára érdekes téma. Ma már számtalan lehetőség van a megfelelő táplálkozási ismeretek elsajátítására, de a rengeteg információ miatt nehéz eldönteni, hogy merre is induljunk. Szakértőink és vizsgálataink mankót adnak és segítenek megtalálni a helyes utat, illetve proaktikus tanácsokat adnak.

Alapanyagcsere és napi energiafelhasználás

Az energiaegyensúly megtartásához, diétához (fogyás vagy hízás) elengedhetetlen ismerni a napi energiafelhasználásunkat.

Táplálkozási tanácsadás, konzultáció

Szakértő tanácsadó segít kialakítani a megfelelő étkezési programot, illetve egyéni problémákra nyújt megoldást.

Testösszetétel vizsgálat és elemzés

Az egészséges élethez nem a testsúly, hanem a test szövet összetétele a hasznos egészségmutató. Speciális eszköz segítségével meghatározzuk a zsír-, izom-, víz arányát és a csonttömegét, szakemberünk elemzi az eredményeket és tanácsadást nyújt. Elemei: testzsírszázalék mérés, izomhányad mérés, víztartalom mérés, csonttömeg mérés.

BMI meghatározás

Testtömeg index számítás, a testsúly és magasság alapján.

Étel intolerancia vizsgálat

Az ételintolerancia az emésztőrendszer és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus érzékenység bizonyos ételekre. A szervezet „nem tűri” ezek elfogyasztását és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene. A népesség kb. 40%-a szenved tőle. Panaszok: álmatlanság, bőrproblémák, depresszió, emésztési zavarok, ízületi gyulladás, menstruációs problémák (pms), migrén, súlyproblémák.

o   Laktóz intolerancia

Fájdalommentes, kilégzéses teszt. A laktóz a tejcukor, amit a vékonybélben a laktáz nevű enzim bont le emészthető részekre. Az enzim hiányában léphet fel a tejcukor érzékenység, vagy laktóz intolerancia.  A laktóz érzékenység esetén a tejcukor nem kerül emésztésre megbontva a vízfelszívódás egyensúlyát és hasmenést okoz. A vastagbélben az erjedő tejcukor felfúvódást, puffadást, görcsöket és szeleket okoz és tovább fokozza a hasmenést. A teszt nem igényel vérvételt és megmutatja, hogy van-e bármiféle laktóz intoleranciánk.

  Helicobaktérium vizsgálat

Fájdalommentes, kilégzéses teszt. A gyomorban élősködő és számos baj, panasz, betegség forrásául szolgáló Helicobacter pylori a leggyakoribb krónikus fertőzés okozója. Az előfordulás nagyon gyakori a fejlett országokban, és a gyakoriság tovább nő az idősebb szervezetekben, így 70 éves korra elérheti akár a 70%-t is.

A fertőzés emberről emberre terjed, valószínűleg széklettel, nyállal, gyomornedvvel. A Helicobacter pylori baktérium csak a gyomor típusú nyálkahártyában képes megtelepedni, mely a gyomor mellett a nyombélben is kialakulhat. A megtelepedése után a nyálkahártyában gyulladást, sorvadást, fekélyt, felmaródást képes provokálni, illetve része lehet a gyomorrák kialakulásában. Ezek az elváltozások komoly felhasi, emésztési problémákat, panaszt okozhatnak.

A helikobaktérium kimutatásnak fájdalommentes és legegyszerűbb módja ez a kilégzési teszt. A vizsgálat az aktuálisan jelen lévő baktériumot mutatja ki, ellentétben a vérvizsgálattal, amely csak a fertőzésen való átesettséget jelző ellenanyagot tudja kimutatni.

o   Lisztérzékenység teszt

A szervezet egészét érintő betegség, melynek oka a táplálékban lévő glutén és néhány hasonló molekula által kiváltott kóros immunreakció. Glutént tartalmaz a búza-, árpa- és rozsliszt. A betegség minden életkorban előfordulhat. A betegekben a tünetek egy része a felszívódási zavarral függ össze, amely érintheti a fehérje-, zsír- és ásványi anyag-cserét is.

o   Teljes ételintolerancia vizsgálat

Egy csepp vérből 46 élelmiszer és alapanyag iránti reakciót mutatjuk ki. Az ételintolerancia az emésztőrendszer és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus érzékenység bizonyos ételekre. A szervezet „nem tűri” ezek elfogyasztását és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene. A népesség kb. 40%-a szenved tőle. Panaszok: álmatlanság, bőrproblémák, depresszió, emésztési zavarok, ízületi gyulladás, menstruációs problémák (pms), migrén, súlyproblémák.

Nyál PH mérés

A szervezet sav-bázis egyensúlyának kimutatására szolgáló teszt, amely nem igényel vérvételt. A szervezet túlsavasodása, az egyensúly megbomlása gyengítheti a test védekező képességét és teret engedhet többféle kellemetlen betegségnek, mint például a gombás fertőzések. Egy egyszerű teszttel, a nyál vizsgálatával nézzük meg a savasodás mértékét.

Táplálkozási előadás

Szakértőnk interaktív előadás során színes, a mindennapokban is használható előadást tart a tápanyagokról, az energiafelhasználásról vagy az egészséges táplálkozásról.

 

Árajánlat kéréséhez, forduljon hozzánk bizalommal!